Minä ja Vantaan nuorisopalvelut uuden edessä

Viime viikon maanantaina tulin valituksi Vantaan nuorisopalveluiden johtajaksi. Valinta oli lopulta itselleni aikamoinen pommi. Olin toki hakenut tehtävää ja käynyt läpi aikamoisen tiukan prosessin, johon sisältyi mm. neljä eri haastattelua ja yhteensä noin 10 tuntia kestäneet henkilöarviointiyrityksen tekemät testit. Vaikka mahdollisuus siihen, että elämäni siirtyy johonkin ihan uuteen vaiheeseen oli olemassa, valinta tuntui aluksi käsittämättömältä, koska se muuttaa elämääni niin kokonaisvaltaisesti.

Olen viimeiset viisi ja puoli vuotta työskennellyt Lasten ja nuorten säätiössä ja saman ajan panostanut lähes koko vapaa-aikani maailmanparantamiseen, tai vähintäänkin Vantaan parantamiseen, politiikan kautta. Sillä kaupunginhallituksen puheenjohtajan vasaran napautuksella, jolla minut valittiin nuorisopalveluiden johtajaksi, molemmat näistä minun arkeni todellisuuksista ja niihin kuuluvat minulle tärkeät ihmiset katoavat ja tilalle astuu jotain ihan muuta.

Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä innostuneempi olen tulevasta. Olen saanut nähdä Lasten ja nuorten säätiön kotimaan toiminnan päällikkönä todella laajasti erilaisia tapoja tukea nuoria ja tehdä nuorisotyötä. Olen oppinut todella paljon niistä inhimillisistä lähtökohdista, jotka on toteuduttava, jotta nuorten kanssa tehtävä työ on tuloksellista. Olen työskennellyt kuntien, järjestöjen, yritysten ja taiteilijoiden kanssa, aina erilaisissa yhteistyökuvioissa. Haluan tuoda oppimaani tekemisen tapaa, laajaa yhteisvastuullista ajattelua ja yhdessä tekemisen kulttuuria Vantaalle. Minulla on laajat verkostot, joista uskon olevan Vantaalle paljon hyötyä ja joiden myötä voimme pysyä nuorisotyön uusien tuulien aallon harjalla.

Samaan aikaan olen Vantaan valtuustossa ja kaupunginhallituksessa oppinut viimeisten neljän vuoden aikana todella paljon vantaalaisesta todellisuudesta, arvoista, tekemisen tavoista, päätöksentekojärjestelmästä ja niin edelleen. Uskon, että tästä ymmärryksestä on tulevassa työssäni todella paljon hyötyä. Tulen katsomaan nuorisopalveluita lähtökohtaisesti osana koko kaupungin kokonaisuutta. Haluan, että kaikilla toimialoilla tehdään asioita myös nuorten näkökulmaa ajatellen. Haluan, että me nuorisopalveluissa teemme asioita myös muiden toimialojen ja koko kaupungin tavoitteita ajatellen. Haluan, että olemme yhdessä joustavia ja herkkiä vastaamaan nopeastikin niihin tarpeisiin, joita nuorten elämästä nousee. Ja haluan, että olemme myös kriittisiä omalle työllemme ja arvioimme koko ajan sen vaikuttavuutta – eli sitä, teemmekö oikeita asioita, jotta saavutamme tavoitteemme.

Oman nuoruuteni olen viettänyt sirkuskoulussa Suvelan lähiössä, jossa olen nähnyt hyvin monenlaista elämisen tapaa ja ihmiskohtaloa. Olen kasvanut yhdessä tekemisen ja erilaisuuden arvostamisen keskellä. Lähtökohtani myötä ajatteluni on hyvin voimakkaasti jokaisenlaista ihmistä kunniottava ja tärkein tavoitteeni onkin, että jokainen vantaalainen nuori voisi kasvaa omaksi itsekseen, siihen täyteen potentiaaliin, joka hänessä uinuu. Samalla kokien kuuluvansa omaan lähiyhteisöönsä ja olevansa merkityksellinen ja aktiivinen osa sitä. Tätä tavoitetta lähdemme edistämään laajalla yhteisrintamalla yhteistyössä eri toimialojen, järjestöjen, vantaalaisten yritysten ja yksityisten ihmisten kanssa.

 

img_3793

Tämä kuva Vantaan kaupungintalon kauniista aulasta on otettu suurin piirtein samalla hetkellä, kun minut viereisessä huoneessa valittiin Vantaan nuorisopalveluiden johtajaksi.